Aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet huimasti -80 luvulta

Aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet vuodesta 1980 nykyhetkeen lähes 99%.

Aurinkopaneeli hintojen laskun taustalla on useampia syitä. 1980- ja 90- luvulla hintojen laskun moottorina oli erityisesti tutkimus- ja tuotekehitystoiminta. 2000 -luvulla aurinkopaneeli hinnat jatkoivat alenemistaan puolestaan erilaisten uusiutuvan energian tukimuotojen kuten syöttötariffijärjestelmien ansiosta. Kun aurinkopaneelien markkina kasvoi voimakkaasti myös aurinkopaneelia valmistavat tuotantolaitokset kasvoivat ja mittakaavaetuja alettiin saavuttamaan niin tuotannossa kuin ostamisessa.

Hintojen odotetaan edelleen laskevan mutta hyvin maltillisesti ja tällä hetkellä hintataso on vakiintunut. Seuraavassa kuvaajassa on esitetty aurinkopaneelien keskimääräiset sisäänostohinnat yrityksille. Hinnat eivät ole kuluttajahintoja ja niihin lisätään arvonlisävero ja rahtikulut Keski-Euroopasta Suomeen.

Oranssi käyrä kuvastaa halvimpien aurinkopaneelien hintatasoa, mutta esim. Suomen vaativiin olosuhteisiin halvimpia mahdollisia aurinkopaneeleita ei pitäisi tuoda ollenkaan, koska muodostavat mm. suuren paloturvallisuusriskin. 

Valtavirtaa olevan peruspaneelin hintatasoa kuvaa vihreä käyrä. Mustat aurinkopaneelit ja korkean hyötysuhteen aurinkopaneelit punainen ja musta käyrä. Lisätietoa aurinkopaneelihinnoista https://www.pvxchange.com/de/

05011_EU_spot_market_module_prices_for_May2019_2sp-1-768x832jpg

Kuvan lähde:  https://www.pv-magazine.com/module-price-index/