Mitä tarkoittaa aurinkopaneelin nimellisteho? Miten aurinkopaneelien tuotto arvioidaan?

Aurinkopaneelin nimellisteho ja sen määritelmä on yksi yleisimmistä kysymyksistä. Mitä aurinkopaneelin nimellisteho sitten tarkoittaa?

aurinkopaneelit-taivasjpg

Aurinkopaneelin nimellistehon määritelmä



Aurinkopaneelin nimellisteho Wp (Watt-peak) on se teho, minkä paneeli kykenee tuottamaan STC -olosuhteissa, eli kun auringon säteily kohtaa 25° paneelin 35° kulmassa auringon säteilytehon ollessa 1000 W / m2. (EN 60904-3).

Paneelin nimellisteho määritellään laboratorio-olosuhteissa vaihtelemalla paneeliin kytkettyä kuormaa. (Lisätietoja, kts. esim. Wikipedia hakusanalla Watt-peak.) Aurinkopaneelin hyötysuhde saadaan puolestaan jakamalla nimellisteho Wp paneelin pinta-alan ja säteilytehon 1000 W/m2 tulolla.

Esimerkiksi paneelin nimellisteho on 300 Wp ja paneelin pinta-ala on 1,64 m2. Hyötysuhde = 300 Wp / (1,64 m2 x 1000 W/m2) = 18,3 %. Edellisessä esimerkissä 18,3 %:ia paneeliin kohdistuneesta auringon säteilyenergiasta muuttuu sähköenergiaksi.


Mihin tätä tietoa voidaan sitten hyödyntää? Toinen usein esitettävä kysymys on; kuinka paljon aurinkopaneeli tuottaa vuodessa sähköä?

Aurinkopaneelin sähkön tuoton arviointi


Aurinkosähköjärjestelmän tuoton arviointiin on helppo nyrkkisääntö. Aurinkopaneelin/aurinkopaneelien vuosituotto on parhaimmillaan 900 x aurinkopaneelin nimellisteho.

Aurinkokennon huipunkäyttöaika Etelä-Suomessa on vuodessa noin 900 tuntia. Huipunkäyttöaika tarkoittaa sitä, että varjostumattomasti etelään n. 30 asteen kulmaan suunnatusta aurinkokennosta saadaan vuoden aikana energiaa yhteensä määrä, joka vastaa kennon toimimista 900 tuntia nimellistehollaan.

Muutama esimerkkilaskelma aurinkopaneelien tuotosta:
  • 300 Wp nimellistehoinen aurinkopaneeli tuottaa Etelä-Suomessa vuodessa parhaimmillaan noin 270 kWh sähköä.
  • 3000 Wp eli 3 kWp nimellistehoinen aurinkopaneelisto tuotta vuodessa parhaimmillaan n. 2700 kWh sähköä