Aurinkopaneelituoton kuormanohjaus?

Aurinkopaneelituoton maksimaalinen hyödyntäminen

Moni aurinkopaneelijärjestelmää hankkiva miettii miten aurinkopaneeli tuoton voisi hyödyntää mahdollisimman hyvin. Parhaan hyödyn aurinkosähköstä saa, kun kuluttaa kaiken tuotetun energian itse.


Tässä blogikirjoituksessa käsitellään lyhyesti vaihtoehtoja aurinkopaneelien tuoton maksimaaliseen hyödyntämiseen. Aurinkopaneelien kuormanohjaustarpeen taustalla on, että aurinkotuotto painottuu vuorokauden sisällä päiväaikaan ja erityisesti keskipäivälle. Aikaan jolloin ei välttämättä ole kovin suurta peruskulutusta.


aurinkopaneeli-tuotto-pvJPG


Mikäli sähkön kulutusta kohteessa ei ole, tuotettu ylijäämäsähkö virtaa sähköverkkoon. Tyypillisimmin ylijäämää tulee keskipäivällä, kun aurinkopaneelien tuotto on suurimmillaan. Mikäli muuta sähkön kulutusta ei ole, on järkevää ohjata tuottoa esim. vesivaraajaan, muuhun massavaraajan tai esim. sähköauton lataukseen. Tyypillisimmät tavat tuoton ohjaukseen ovat:
  • vesivaraajan ajastaminen kellokytkimellä
  • kuorman kytkentä invertterin tuoton perusteella (ohjelmoitava rele)
  • erillinen energianhallintajärjestelmä

Vesivaraajan ajastaminen kellokytkimellä

Tyypillisin tapa aurinkopaneelituoton kuormanohjaukseen on kellokytkin. Esim. lämminvesivaraaja ajastetaan lämmittämään vettä päiväaikaan, silloin kun tuotanto on suurinta. Kellokytkin asennetaan sähkökeskukseen. Mikäli sulaketaulussa ei ole vapaata tilaa, asennetaan lisäkotelo.

kellokytkin-aurinkopaneeliJPG

Fronius verkkoinvertteri releohjaus

Toinen tapa ylijäämätuoton hyödyntämiseen on Fronius invertterin ohjelmoitava rele. Rele kytkeytyy päälle ja pois ennalta määrätyillä tehon arvoilla. Edellytyksenä releohjaukselle on, että kohteessa on ylimääräinen käytettävissä oleva kuorma, jonka kontaktoria ohjataan verkkoinvertterin ohjelmoitavalla releellä. Verkkoinvertterin näytöltä voidaan asettaa haluttu raja-arvo, jonka ylittyessä tuottoa ohjataan ko. kulutuslaitteelle, tyypillisesti vesivaraajassa olevalle toiselle sähkövastukselle.


releohjausJPG

Erillinen energianhallintajärjestelmä

Kehittynein tapa kuormanohjaukseen on erillinen energianhallintajärjestelmä. Tuotevalikoimassamme olevalla energianhallintajärjestelmällä voidaan aurinkovoimalan seurannan ja tuoton ennustamisen lisäksi ohjata kohteessa olevia kuormia esim. pörssisähkön hinnan ja jatkuvasti päivittyvän ilmatieteen laitoksen 48 tunnin säätietoennusteen mukaan sekä kiinteistön oman energiahallintatavoitteiden mukaisesti.

Haluttaessa energianhallintajärjestelmä mahdollistaa kiinteistön sähköverkon seurannan ja osallistumisen tulevaisuudessa markkinaosapuolena sähkö- ja/tai reservimarkkinoille.