Aurinkopaneelien takuu?

Aurinkopaneelien takuista kysytään usein. Aurinkopaneelijärjestelmän tulee kestää vuosikymmeniä, joten takuuasioiden kanssa kannattaa olla tarkkana.

Hyvälaatuinen aurinkopaneeli kestää oikein asennettuna uosikymmeniä

Kun hyvälaatuinen aurinkopaneeli asennetaan huolellisesti asennusohjeiden mukaan, on hyvin epätodennäköistä että aurinkopaneelien kanssa tulee ongelmia.

Asennusohjeiden vastainen asennus poistaa takuiden voimassaolon ja on valitettavan yleistä Suomessa

Suomea kierrellessä huomaa koko ajan enemmän aurinkopaneeleita talojen katoilla. Valitettavasti samalla huomaa jo silmämääräisesti, että aurinkopaneeleita on asennettu asennusohjeiden vastaisesti ja tavalla joka heikentää aurinkopaneelien tuottoa, aiheuttaa paloturvallisuusriskin ja poistaa aurinkopaneelitakuiden voimassaolon sekä aiheuttaa kuluttajalle ison vakuutusriskin.


Aurinkopaneelien hyvä toiminta edellyttää että paneelin alle jää riittävästi jäähdytystilaa. Tyypillisesti tuon tilan tulee olla minimissään 10 senttimetriä. Mikäli tilaa on vähemmän niin aurinkopaneelien pintalämpötila nousee hallitsemattomasti ja aiheuttaa tuoton menetystä, aurinkopaneelien nopeaa ikääntymistä ja seurauksena on todennäkäisesti tuoton romahtaminen 4-5 vuoden kuluessa, hotspot ongelmia ja tulipalovaara. Lisäksi aurinkopaneelien takuu ei ole voimassa.

Tavanmukaisia aurinkopaneeleita ei saa asentaa suoraan kattopintaan kiinni

Tavallisia poly- tai monokidepaneeleja ei saa asentaa suoraan kattopintaan kiinni.

Valitettavasti jo autolla ajaessa näkee kuitenkin, että aurinkopaneeleita on asennettu suoraan kattopintaan kiinni. Tällöin on säästetty ostohetkellä asennusjärjestelmäprofiilia ja asennusaikaa, mutta pidemmällä juoksulla on odotettavissa ongelmia ennemmin tai myöhemmin. Lisäksi kohteessa on nyt isot sähköturvallisuus, tulipalo- ja vakuutusriskit.

Toinen tyypillinen virhe aurinkopaneelien asennuksessa on, että aurinkopaneelit kiinnitetään vain nurkista, tai lyhyiltä sivuilta, mutta tästä tarkemmin tulevissa postauksissa.

Muista aina tarkistaa että aurinkopaneelit on kiinnitetty neljästä pisteestä pitkiltä sivuilta ja aurinkopaneelin alle jää riittävä jäähdytystila

aurinkopaneeli-jhdytystarvejpg